Међуодељенски oдбор за заштиту животне средине

Координатор

Проф. др Мића Јовановић

Одељење: Одељење технолошких, металуршких и наука о материјалима
Статус: Редован члан
Функција: Координатор
Члан
Радна организација: Технолошко-металуршки факултет Универзитета у Београду
E-mail: mica@tmf.bg.ac.rsПошаљи поруку
Пун контакт
Биографија
Библиографија

О одбору

Улога АИНС као чланице Euro-CASE је, поред осталог, да обезбеди и пружа непристрасне, независне и избалансиране савете о технолошким питањима националним владама, компанијама и организацијама. Проблематика заштите животне средине један је од приоритета развоја Републике Србије, посебно у усаглашавању и ваљаној примени одговарајућих техничких стандарда. У Влади Републике Србије је, од 29. јуна 2017. г., проблематици заштите животне средине дат ранг Министарства, што је потенцијално отворило нове могућности за сарадњу са АИНС. Министарство заштите животне средине са АИНС посебно повезује надлежност у области примене резултата научних и технолошких истраживања у области животне средине. Пред Србијом стоје бројни изазови у испуњавању захтева у процесу приступања ЕУ у поглављу 27 које се бави животном средином. АИНС жели да допринесе да се у будуће активности максимално могуће укључе домаћа знања, пројекти, опрема, радови и предузећа. При испуњавању овог циља АИНС ће сарађивати са домаћим предузећима, научним и инжењерским организацијама, струковним удружењима и јавношћу.

Поштујући чињеницу да се питањима животне средине баве практично све инжењерске области, те да решавање предметних проблема подразумева њихову сарадњу, Председништво АИНС је у другој половини 2017. г. је донело одлуку о формирању Међуодељенског Одбора за заштиту животне средине – МОЖС. 

МОЖС крајем 2019. г. у свом саставу има укупно двадесет два појединца: 17 академика АИНС, 3 придружена члана ван састава АИНС и два придружена члана радне групе за правна и економска питања ван састава АИНС.

АИНС је на предлог МОЖС усвојио четири става у вези са значајним, актуелним питањима заштите животне средине (видети секцију Документи).

МОЖС је организовао међународну научну конференцију "Environmental Impact of Illegal Construction, Poor Planning and Design" ИМПЕДЕ 2019, која је одржана 10 – 11 октобра 2019. у Београду. Конференција је заједнички организована са Удружењем хемичара и технолога Србије, уз суорганизацију Шумарског факултета и Института за технологију нуклеарних и других минералних сировина из Београда. Скупу су присуствовали представници 41 научних и развојних организација из региона, 127 учесника из земље и 15 из иностранства. На интернет  страници АИНС  линк  доступни су зборник радова скупа, закључци конференције и слике са скупа. Учесници конференције су је оценили изузетно успешном.

У Београду, марта 2020. г.
design by Milica Popović
prodaja stanova pik besplatne knjige smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online cvijece vicevi jastuci madraci
врх
https://panduan.unism.ac.id/link-slot/
https://smartcampus.unism.ac.id/file/situs-toto/
slot gacor
http://drond.bpkad.kutaitimurkab.go.id/files/situs-toto/ http://drond.bpkad.kutaitimurkab.go.id/files/server-thailand/ situs toto https://stit-lingga.ac.id/pai/thumbs https://pa.corona.teknikunkris.ac.id/slot-mahjong/ rel="noopener"